27 Şubat 2012 Pazartesi

Bologna Süreci

    Şu sıralar üniversitelerimiz en revaçta konu başlığı , gündem maddesi şüphesiz "Bologna Süreci"dir.Peki üniversitelerimizin hızlı bir şekilde uyum sağlamaya çalıştığı olay ne biliyor muyuz?Bize artı yada eksi ne katacak ne alacak?Şimdi bunlara biraz çözüm arayacağız.
     Öncelikle "Bologna Süreci" nin tanımından başlarsak daha sağlıklı olur sanırım."Bologna Süreci"   Avrupadan   Amerikaya olan beyin göçünü engellemek için Avrupa üniversitelerinde yapılan bir ortak reform başlangıcıdır.Amaç ülkelerin eğitim sistemlerini birbirlerine yaklaştırarak , ülkeler arası uyumu sağlamaktır.

Temel hedefleri şöyle sıralanmıştır;
1. kolay anlaşılır ve birbirleriyle karşılaştırılabilir yükseköğretim diploma ve/veya dereceleri oluşturmak (bu amaç doğrultusunda diploma eki uygulamasının geliştirilmesi),
2. yükseköğretimde lisans ve yüksek lisans olmak üzere iki aşamalı derece sistemine geçmek,
3. avrupa kredi transfer sistemini (european credit transfer system, ects) uygulamak, 
4. öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin hareketliliğini sağlamak ve yaygınlaştırmak,
5. yükseköğretimde kalite güvencesi sistemleri ağını oluşturmak ve yaygınlaştırmak,
6. yükseköğretimde avrupa boyutunu geliştirmek,
7. yaşam boyu öğrenimin teşvik edilmesi,
8. öğrencilerin ve yükseköğretim kurumlarının sürece aktif katılımının sağlanması,
9. avrupa yükseköğretim alanı’nın cazip hale getirilmesi.





Bu olayın temel amacı Avrupada eğitimi tekrar gözde hale getirmektir.Peki bunu yaparken bize zararı ve yararı ne kadardır dersek işte sıkıntılar orada başlıyor.Aslında yukarıdan bakınca yararlı bir sistem bütün üniversiteler ECTS (Türkçesi AKTS merak et ve araştır bence) sistemine geçecek ve ülkemizde uygulanan Erasmus  , Farabi ve DGS yapan öğrencilerinin genel anlamda karşılaştıkları kredi , ders içeriği gibi sorunları ortadan kaldırılıcak.Bir bilgi düşmek gerekirse bu konuya 2012 - 2013 eğitim öğretim yılında ülkemizde ki tüm üniversiteler bu sisteme geçecektir.Bu sistem öğrenci ve akademisyenler için bir çok yeni zorunluluk ve şart getiriyor.Öncelikle geçme notunun yükseltilmesi , bu notun yükselmesi daha kalifiye öğrencinin ama az öğrencinin mezun olmasına sebep olcak bana göre yararlı, çalışan geçsin abicim. Diğeri yaz okulu kalkacak büt gelecek dur bakalım derim ,  çift anadal yapan adama yazık değil mi yada bir GSF bir mühendislik öğrencisine kısmi olarak yapılırsa yararlı olabilir. İyi yanlarını söyleyecek olursak diplomalarımızın Avrupa da geçerliliği artacak , geçişlerde kolaylıklar olacak , öğrenci değişim programları harkulade işleyecek.


 Bazı eleştirel yorumlara da bakacak olursak bu sistemin üniversiteleri tek tip yaptığı iddia ediliyor.İstenilen başarıya göre verilen eğitimin düşük olduğunu düşünürsek pekte mantıklı gelmiyor da değil ben birazcık konudan bahsettim ilginizi çekeceğini umuyorum...